Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
raq77 Prezes

Ostrzeżeń: 7 Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: 2020.09.23 23:23 Temat postu: |
|
|
Odkąd netflix kręci seriale pedofilskie, nigdy więcej nic tam nie obejrzę.
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Maas Prezes

|
Wysłany: 2020.09.24 16:30 Temat postu: |
|
|
 |
 |
Locke & Key.
Matko, co to było
Po raz pierwszy w życiu spotkałem się z serialem, którego oglądanie było autentycznie denerwujące, irytujące i wkurwiające. Serio. Czułem po prostu złość. I bardzo doceniłem właśnie książki, filmy i seriale w których decyzje bohaterów są logiczne - niekoniecznie trafne, często bazujące na niepełnej wiedzy, często nietrafne przez strukturę charakterologiczna danej postaci - ale logiczne biorąc pod uwagę wszystkie czynniki.
Tutaj? Bohaterowie popełniają błędy, najbardziej debilne błędy, dokonują fatalnych decyzji sprzecznych z tym co już wiedzą, a wszystko po to by prowadzić fabułę w określonym kierunku. Straszne. Serio straszne, jeszcze jestem zirytowany na myśl o niektórych wydarzeniach.
Tym bardziej to bolesne, bo koncept na serial jest świetny - klimat fantasy, pewnie mógłby być bardziej mroczny (ale nie jest źle, macie na ekranie scenę śmierci kilku osób, w tym jedną taką że zrobiłem wow, to na pewno od 13 lat?), ale stworzyli sobie furtkę (żart słowny bo klucze są ważne w tym serialu) do możliwego tworzenia naprawdę ciekawych przedmiotów, z różnymi zastosowaniami prowadzących do ciekawych sytuacji i cała ta magia jest taka hmm subtelna.
Ale to tylko możliwość - bo wszystko zaprzepaścili 'bad writing' z fatalnym scenariuszem i niesamowicie kiepsko napisanymi wyborami bohaterów. Czyli fatalnym scenariuszem.
Świat: 8/10, w obrębie swojej baśniowej low-magic konwencji nawet dyszka
Konwencja serialu: 5/10, raczej miotali się czy to ma być fantasy, groza, teen drama czy romcom
Scenariusz: -10/10, żenująco słabe.
Dodam że jestem człowiekiem którego średnia ocen na filmwebie wynosi pewnie 7,5/8 na 10 i z reguły nie tracę czasu na pisanie negatywnych opinii. I łatwo mi się czymś jarać, jeśli coś mi się spodoba.
Czy to znaczy że odradzam? Niekoniecznie, świat jest fajny i ciekawy, mnóstwu potencjału, a jak napisałem - bardzo mnie ten serial dużo nauczył o sobie i tego jak bardzo nie umiem zdzierżyć takiego pojęcia na skróty tylko po to by historia szła w kierunku w którym chcę i jak bardzo doceniam logiczne wybory postaci i bohaterów na ekranie czy w książkach. |
Przeczytałem to zanim obejrzałem serial, doszedłem do 6 odcinka i w sumie zacząłem się zastanawiać z czym ty miałeś problem, bo do tej pory w miarę to było ułożone. No i później wjechał odcinek 7
Ale jak ktoś machnie na to ręką to nawet ciekawe fantasy do obejrzenia.
|
|
_________________ Esto es Madrid! |
|
Powrót do góry |
|
 |
miXUE Prezes

|
Wysłany: 2020.09.26 10:39 Temat postu: |
|
|
Ano, cała zabawa zaczęła się na siódmym odcinku i trwała do końca. W 9 i 10 odcinku też miałem kilka zawiech nad debilizmem niektórych decyzji.
To właśnie pierwszy raz w życiu kiedy tak ewidentnie coś takiego mnie zirytowało; może ostatnio jestem przepracowany czy coś, ale ja naprawdę mam średnia opinii na fw rzędu 7,5-8,5/10. Praktycznie jaram się większością seriali pod jakimś kątem, jeśli zaś czymś się nie jaram to nie widzę powodu tracić czasu nawet na wchodzenie na profil takiego czegoś i dawanie dwójki czy trójki, nie wspominając o pisaniu negatywnych recenzji.
Tu zrobiłem wyjątek.
Może dlatego że koncept świata JEST bardzo fajny. Szczerze chciałbym zobaczyć inne klucze, bo tu naprawdę twórców ogranicza tylko własna wyobraźnia, a ten koncept to pozycja wyjściowa do naprawdę świetnych wątków fantasy, humorystycznych, a nawet i bardziej poważnych i mrocznych jeśli chcieliby w to pójść.
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
liso7 todo al blanco

|
Wysłany: 2020.11.03 17:14 Temat postu: |
|
|
Ku jezioru. Polecam serdecznie. Bardzo dobra muzyka, choć bardzo często wydaje się być kopią Zimmera. Jak ktoś zna rosyjski to jeszcze lepiej.
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Sondokan Because fuck you, that's why.
|
Wysłany: 2020.11.03 21:21 Temat postu: |
|
|
Pierwszy odcinek nie porwał, ale skoro piszesz...
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
lukecik Hala Madrid y nada más

|
Wysłany: 2020.11.03 23:32 Temat postu: |
|
|
Ten Gambit królowej serio taki dobry?
|
|
_________________ No soy solo perfecto - soy Madridista tambien.
"W stepie szerokim, którego okiem nawet sokolim nie zmierzysz... Wstań, unieś głowę, wsłuchaj się w słowa pieśni o Małym Rycerzu." |
|
Powrót do góry |
|
 |
miXUE Prezes

|
Wysłany: 2020.11.04 00:07 Temat postu: |
|
|
Jest 1 na mojej najbliższej liście do obejrzenia - również słyszałem dobre opinie.
Ja za to zacząłem oglądać również na Netflixie Sposób na morderstwo i powiem szczerze - na ten moment jestem zachwycony. Świetnie budują (powoli, ale przemyślanie) akcję i choć początkowo miałem obawy że to będzie coś a'la procedural - tak absolutnie tak nie ma. Co prawda jestem dopiero na piątym odcinku, staram się ten serial oglądać w skupieniu żeby nic mi nie umknęło - i jest fajnie, serio.
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Goldschmidt Captain Banhammer

|
Wysłany: 2020.11.04 01:49 Temat postu: |
|
|
Siadłem obejrzeć 4 ostatnie odcinki jak znajomi oglądali wszystko pod rząd. Fajny, symbolika i smaczki dla szachistów, trochę okraszone hollywoodzkim patosem ale miło się oglądało.
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
liso7 todo al blanco

|
Wysłany: 2020.11.06 08:00 Temat postu: |
|
|
Gambit królowej jest świetny, ale trochę denerwuje, że jest tak mało kadrów w której dobrze widać ruchy, które wykonują bohaterowie. Fajna historyjka, ale jak ktoś lubi szachy to może być lekko rozczarowany.
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Sondokan Because fuck you, that's why.
|
Wysłany: 2020.11.06 08:36 Temat postu: |
|
|
 |
 |
Ku jezioru. Polecam serdecznie. Bardzo dobra muzyka, choć bardzo często wydaje się być kopią Zimmera. Jak ktoś zna rosyjski to jeszcze lepiej. |
 |
 |
Pierwszy odcinek nie porwał, ale skoro piszesz... |
Jednak nie, w drugim jeszcze więcej debilizmów 
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
miXUE Prezes

|
Wysłany: 2020.11.06 22:15 Temat postu: |
|
|
 |
 |
Ja za to zacząłem oglądać również na Netflixie Sposób na morderstwo i powiem szczerze - na ten moment jestem zachwycony. Świetnie budują (powoli, ale przemyślanie) akcję i choć początkowo miałem obawy że to będzie coś a'la procedural - tak absolutnie tak nie ma. Co prawda jestem dopiero na piątym odcinku, staram się ten serial oglądać w skupieniu żeby nic mi nie umknęło - i jest fajnie, serio. |
11 odcinek - ależ ten serial jest zajebisty. Największa niespodzianka serialowa na jaką trafiłem biorąc pod uwagę brak jakichkolwiek oczekiwań/opinii znajomych.
The Last Kingdom ostatnio mnie tak zaskoczyło poziomem, choć i tam to dłużej się rozkręcała (pierwsze trzy odcinki były w porządku, bez szału). Tutaj od Pilota jestem bardzo zaciekawiony - choć TLK oczywiście w swoim najwyższym punkcie to inna półka - ale zobaczymy, nawet nie obejrzałem jeszcze pierwszego sezonu HTGAWM.
Polecam niezmiernie!
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Sandman Trener

|
Wysłany: 2021.01.04 23:53 Temat postu: |
|
|
Zna ktoś może dobre seriale wypełnione po brzegi akcją, w stylu Sons of Anarchy i Banshee?
|
|
_________________ I’m like Jon Jones, I sound like Sean Combs, and I got trombone-sized stones like John Holmes. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|