Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
alejasienieznam Prezes

|
Wysłany: 2012.04.15 23:52 Temat postu: |
|
|
Jeszcze nie tak dawno temu pozwalało się obrońcom na więcej. Mi w pamięci mocno tkwią rajdy Lucio za najlepszych jego lat. Dziś żaden trener na taką grę nie pozwoli. Co nie zmienia faktu, że to duża zaleta jeśli obrońca w ofensywie jest w stanie coś zaoferować. Przecież mistrzostwa często rozstrzygają się niewielką liczbą punktów i czasem nawet jeden gol jest na wagę złota. Hierro to świetny przykład na to jak obrońca może wygrywać spotkania.
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
acmilan93 Rossoneri

|
Wysłany: 2012.04.16 05:21 Temat postu: |
|
|
Oczywiście, że to jest zaleta. Jednak nie sprawi akurat dokładnie ta cecha, że kluby się na niego rzucą.
Thiago Silva też lubi takie wypady a'la Lucio, z resztą jest on porównywany w wielu aspektach do bardziej doświadczonego Brazylijczyka 
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Robcio55 Prezes

|
Wysłany: 2012.04.16 11:38 Temat postu: |
|
|
acmilan93, żeby to zrobił obrońca milanu to jarałbyś się jak dzieciak.
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
acmilan93 Rossoneri

|
Wysłany: 2012.04.16 18:39 Temat postu: |
|
|
Pewnie tak ale że to jest gracz mi obojętny (choć bardzo ciekawy) to patrzę na to z punktu normalnego widza
z resztą mówię że super bramka, ale jeśli chodzi o przydatność takich cech dla obrońcy to to niewiele znaczy 
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mozdok el mártir

|
Wysłany: 2012.04.16 22:47 Temat postu: |
|
|
Z tym że Vertonghen to nie jest bezmyślny Marcelo zaliczający kilkanaście brzemiennych w skutkach strat w przeciągu sezonu. Miał kiepski początek sezonu, ale musiał trzymać w ryzach obronę, którą osłabiały ciągłe kontuzje i debilizm de Boera. Ajax dalej gra w 10 w większości spotkań, bo na boisko wychodzi synuś Blinda, który nawet na tle nieopierzonego Dico Koppersa wygląda bardzo słabo.
Co do zachwytów nad grą Ajaksu. Wreszcie wypaliło, bo wreszcie dobrze gra Theo Janssen. Do gry wrócil Alderweireld i Vertonghen (na stałe, bo wcześniej często kontuzje sprawiały, że się mijali). Dawno połamany nie był też Siem de Jong, a to jak ktoś wyżej zauważył gwarantuje sporo bramek w kluczowych momentach (vide poprzedni sezon). Wielki plus dla de Boera za odstawienie Eyonga Enoha. Wydawał się piłkarzem z potencjałem, ale zatrzymał się w rozwoju i został słusznie zastąpiony Anitą. Być może dobrym ruchem byłby powrót Donalda z Rody, ale to raczej tylko moje marzenia.
Ajax będzie mistrzem, w pucharach pewnie nic nie ugra...
|
|
_________________ Da volim crno bele...
http://www.lastfm.pl/user/modzahed |
|
Powrót do góry |
|
 |
Espaneta Amunt Sempre!

|
Wysłany: 2012.04.18 12:26 Temat postu: |
|
|
 |
 |
ale jak dla mnie jeszcze większy potencjał i szansę na wielką karierę ma Verthongen. |
Nie no jasne, nie mówię że w Ajaxie brakuje ciekawych przyszłościowych piłkarzy natomiast nie sądzę że będą w stanie grać na takim poziomie i dać taką jakość jak kiedyś Ibrahimović, Van Der Vaart czy Sneijder. Van Der Wiel się zaciął i stoi w miejscu ale to już jest jak wspomniałeś uznana marka i tylko potrzeba czasu zanim znowu będzie gniótł, natomiast reszta tych piłkarzy jest obecnie za słaba aby grać w klasowym zespole moim zdaniem. Verthongen jest świetny i sam jestem ciekaw co z niego będzie, potencjał ma ale nie jest powiedziane że wykorzysta go w jak najlepszy sposób, to samo tyczy się Eriksena, wielki talent (on właśnie stylem gry przypomina mi trochę Sneijdera) ale czy jest w stanie pokazać na chwilę obecną w pucharach to co pokazuje w lidze?
 |
 |
Ale po co taka umiejętność stoperowi? W żadnym szanującym się czołowym klubie, z dobrze zorganizowaną taktyką trener nie pozwoli wchodzić stoperowi w pole karne. Inna sprawa przy stałych fragmentach, ale zwykła akcja to co innego. |
Thiago Silva?
 |
 |
Ajax będzie mistrzem, w pucharach pewnie nic nie ugra... |
I właśnie to jest to co najbardziej mnie w tym wszystkim demotywuje. Ja już nie oczekuję żeby dochodzili co roku do półfinałów w LM itd. ale te minimum powinni zaprezentować (czyt. wyjście z grupy) i tego od nich oczekuję!
|
|
_________________ Respect my authoritah
Gracias Albelda - sempre blanquinegro!
http://www.vcfplay.com/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
acmilan93 Rossoneri

|
Wysłany: 2012.04.18 15:33 Temat postu: |
|
|
No to powiedz kiedy Thiago Silva (poza stałymi fragmentami) zapędzał się w pole karne przeciwnika i grał "napastnika"?
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mozdok el mártir

|
Wysłany: 2012.04.18 19:37 Temat postu: |
|
|
Vertonghen, Alderweireld, van der Wiel, Eriksen, być może za rok Sigthorsson to piłkarze, którzy bez problemu poradzą sobie w lepszym klubie. I tu nie chodzi raczej o sam potencjał, chodzi o to, że holenderskie kluby produkują inteligentnych piłkarzy, którzy nie mają kłopotów z kwestiami taktycznymi czy z opanowaniem nowego języka.
Co do wspomnianego parę postów wyżej de Jonga. On akurat znacznie odstaje od swojego młodszego brata poziomem. Jego klubem jest Ajax, dalej nie da rady. Pewnego poziomu po prostu nie przeskoczy, a dla Joden może jeszcze przez długi czas być ważnym zawodnikiem.
A Ajax zrobił bardzo ciekawy ruch
http://goldoszatni.blogspot.com/2012/04/schone-w-ajaksie.html
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
El Goral Gerwazy

|
Wysłany: 2012.05.03 16:42 Temat postu: |
|
|
Wczoraj przed meczem z Bilbao, który przypieczętował 32 mistrzostwo Realu, po swój 31 tytuł mistrzowski sięgnął też Ajax. Nie ukrywam, że klub z Amsterdamu zawsze bardzo lubiłem i dlatego niezmiernie się cieszę z tego, moja mistrzowska radość została spotęgowana. 
|
|
_________________ http://en.wikipedia.org/wiki/File:CBO_Forecast_Changes_for_2009-2012.png |
|
Powrót do góry |
|
 |
Espaneta Amunt Sempre!

|
Wysłany: 2012.05.03 17:38 Temat postu: |
|
|
Również się cieszę z tytułu Ajaxu, szkoda jedynie że w Europie pewnie znowu nic nie pokażą
Feyenoord ma zajebistą końcówkę sezonu, szkoda że teraz czeka ich ciężki mecz z Heerenveen które również ma szanse na el. do LM jednak liczę że wygrają, remis ich raczej nie urządzi bo PSV powinno z palcem w tyłku wygrać swój mecz z Excelsiorem. Także Feyenoord spina poślady, wygrywa eliminacje i widzę ich w LM w przyszłym sezonie 
Ostatnio zmieniony przez Espaneta dnia 2012.05.03 19:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
lukecik Hala Madrid y nada más

|
Wysłany: 2012.05.03 19:33 Temat postu: |
|
|
Liga holenderska w tym roku była strasznie wyrównana. Nie śledziłem wyników regularnie co tydzień, tylko co kilka kolejek i praktycznie za każdym razem lider był inny, a w grze o tytuł liczyło się chyba nawet pięć zespołów. Nawet Heerenven miało punkt czy dwa straty do lidera i myślałem sobie jaki będzie zonk, gdy taki klub zdobędzie mistrza. Patrząc na wyniki często trafiał akurat na mecz Ajaxu, w którym gubili punkty. Tam remis, tam pechowy remis, tam uratowany remis, wydawałoby się, że z tytułu nici. Ich szczęście, że reszta stawki była jeszcze bardziej chimeryczna i koniec końców patera zostaje w Amsterdamie. Żeby tylko jej drugi rok z rzędu z autobusu nie wypuścili 
|
|
_________________ No soy solo perfecto - soy Madridista tambien.
"W stepie szerokim, którego okiem nawet sokolim nie zmierzysz... Wstań, unieś głowę, wsłuchaj się w słowa pieśni o Małym Rycerzu." |
|
Powrót do góry |
|
 |
mozdok el mártir

|
Wysłany: 2012.05.03 22:11 Temat postu: |
|
|
Wielka szkoda AZ, bo to drużyna grająca najładniejszą piłkę w Eredivisie. Gdyby trener Verbeek nie kombinował z rotacją na pozycji środkowego napastnika, bądź po prostu miał wartościowego zmiennika dla Altidore'a to kto wie...
Ajax rewelacja. Szkoda tylko, że wszyscy spuszczają się nad de Boerem, który strzelał drużynie w stopy przez pół sezonu. Gdyby w Amsterdamie trenerem był Verbeek, to Ajax wygrałby te ligę miesiąc temu 
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mozdok el mártir

|
|
Powrót do góry |
|
 |
acmilan93 Rossoneri

|
Wysłany: 2012.05.07 16:32 Temat postu: |
|
|
Jak można mówić o powstawaniu solidnej ekipy w przypadku odejścia 3 największych gwiazd tej drużyny? W polityce Ajaxu nic się nie zmienia, a szkoda bo dużą sympatią darzę ten klub, szczególnie za to starsze pokolenie wielkich zawodników 
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Espaneta Amunt Sempre!

|
Wysłany: 2012.05.07 17:00 Temat postu: |
|
|
Dlatego napisał solidnej...SOLIDNEJ!...SO-LI-DNEJ!! Poza tym z tego co pamiętam to po transferach Aquilaniego, Van Bommela i kogoś tam jeszcze mówiłeś o jakimś znaczącym odbudowywaniu się Milanu także trochę nie ogarniam twojego toku rozumowania
No offence oczywiście.
Wracając do tematu to bardzo ciesze się z ważnej wygranej na trudnym terenie Feyenoordu, mam nadzieję że wysiłek nie poszedł na marne, przejdą eliminacje i zagrają w LM, na pewno takie pieniądze im się przydadzą.
Ostatnio zmieniony przez Espaneta dnia 2012.05.07 17:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|